Er zijn superveel soorten paddenstoelen! Ze verschillen in kleur, vorm, maar vooral in smaak. Wat dacht je bijvoorbeeld van de prachtige portabella of heb jij wel eens een lekker gerecht met enoki, oesterzwammen of eekhoorntjesboord bereid? Wij hebben in ieder geval de lekkerste paddenstoelen voor jou op een rijtje gezet!

Portabella

De portabella is een variant van de kastanjechampignon die door zijn speciale teeltwijze is uitgegroeid tot een reuzenpaddenstoel. In Amerika is de portabella erg populair op de barbecue. Lekker gevuld met wat gehakt, kaas of ei. Deze champignon daarom perfect voor vegetariërs of wanneer je een dagje geen vlees wilt eten. Wat dacht je van deze prachtige gevulde portabella’s met geitenkaas voor bij een heerlijke risotto!

Kastanjechampignon

De kastanje champignon verschilt niet alleen van kleur, in vergelijking met zijn witte broertje, maar hij heeft ook een heerlijke nootachtige smaak. De paddenstoel bevat minder vocht waardoor hij minder slinkt tijdens het bakken of grillen. Maak eens dit heerlijk hapje van geroosterde kastanjechampignon gevuld met een cherrytomaatje en rucola.

Geroosterde tomaatjes

Oesterzammen

Oesterzammen zijn er in verschillende soorten en kleuren, zoals geel, grijs, roze en de nieuwste soort is de trompetzwam! Oesterzwammen hebben een heerlijke, romige smaak. De oesterzwam smaakt heerlijk in soepen, sauzen en salades. Gebakken is hij bij een mals stukje kip- of kalfsvlees of een fijne vissoort ook erg lekker. In de pasta komt zijn smaak goed tot zijn recht, zoals in deze spaghetti met salie.

Spaghetti

Shiitake

Zijn naam verklapt het eigenlijk al een beetje, de shiitake is een paddenstoel uit de Japanse keuken. De shiitake heeft sappig vruchtvlees en een bijzondere, kruidige, nootachtige smaak. De paddenstoel is het meest geschikt om te roerbakken, stoven of grillen. Geblancheerd is shiitake heerlijk in salades. Je kunt shiitake trouwens beter niet koken. Voor alle bereidingswijzen geldt: maximaal 5 minuten, anders wordt de shiitake taai. En ja, je kunt er zelfs heerlijk sushi van maken! Probeer thuis eens deze maki sushi!

maki sushi

Eekhoorntjesbrood

Eekhoorntjesbrood is een veelzijdige paddenstoel die rauw in dunne plakjes erg goed smaakt in een salade met bijvoorbeeld eikenbladsla en walnoten. De paddenstoel heeft een milde en nootachtige smaak. Je kunt hem bakken en serveren bij biefstuk of varkenshaas of eens verwerken in risotto of pasta. In de wok doet eekhoorntjesbrood het ook goed, met peultjes, kip en een ketjapsaus bijvoorbeeld. Of leg ze eens op de grill nadat ze besprenkeld zijn met olie.

Akkerpaddenstoel

De akkerpaddenstoel heeft een bijzondere, anijsachtige smaak. Hij combineert daarom uitstekend met visgerechten! De paddenstoel blijft het lekkerste als je hem kort bakt. Wat dacht je van een heerlijke akkerpaddenstoelen kaasfondue?

fondue

Eryngii

De eryngii verspreidt een geur van amandelen en heeft een schelpachtige smaak. De paddenstoel wordt vaak in zijn geheel bereid. Je kunt hem heerlijk grillen, bakken of in de oven bereiden. Maar eet hem ook eens rauw, bij stamppot of vis. De paddenstoel is erg goed te combineren. Proef de eryngii in deze Indiase kipcurry met gemengde paddenstoelen.

Indiase Curry

Enoki

De enoki wordt ook wel ‘fluweelpootje’ genoemd en is afkomstig uit Japan. De enoki is knapperig en fruitig van smaak. De paddenstoel wordt meestal rauw gegeten in salades of op sandwiches. Soms worden ze op het laatst nog aan soepen toegevoegd. Let erop dat je de paddenstoel niet te lang kookt, anders wordt ‘ie taai. In deze salade zijn de enokie gerold in rosbief bestreken met sojastroop.

Geen zin in weer hetzelfde?
Geef een verse draai aan je week
Draai maar